Μπούκλες, το χρυσό κόσμημα με τη μεγάλη παράδοση

Μπούκλες, το χρυσό κόσμημα με τη μεγάλη παράδοση

 

Ομορφιά και τιμή στην ελληνική παράδοση με άρωμα από Καστελόριζο, το μικρό ακριτικό νησί με την ιστορία και την τέχνη που υπερβαίνει σε ύψιστο βαθμό το μέγεθός του. Εκεί όπου το κόσμημα είχε ιδιαίτερη θέση στην καθημερινότητα αποτελώντας απαραίτητο αξεσουάρ για κάθε γυναίκα σε έναν πληθυσμό με υψηλά κοινωνικά στρώματα. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι οι κυρίες βάδιζαν στους δρόμους του Καστελόριζου με τα χέρια σταυρωμένα στο στήθος για να επιδεικνύουν τα περίτεχνα κοσμήματά τους.

 

Τα πλούσια χρώματα των γυναικείων ρούχων, με εξαιρετικά υφάσματα, κεντημένα με χρυσή κλωστή, έκαναν εντυπωσιακή αντίθεση με τη λάμψη των χρυσών -αλλά και ασημένιων – κοσμημάτων σε συνδυασμό με πολύτιμους λίθους που φορούσαν οι λιγότερο ή περισσότερου πλούσιες κυρίες της Μεγίστης. Για την ακρίβεια, στο Καστελόριζο τα ρούχα και τα κοσμήματα είναι φτιαγμένα το ένα για το άλλο.

 

Χαρακτηριστικό στοιχείο της Καστελοριζιακής τέχνης και τεχνικής στο κόσμημα είναι η “μπούκλα” . Οι μπούκλες ή πούκλες ή βούκλες είναι στρογγυλές πόρπες με οπή στη μέση, οι οποίες είναι διακοσμημένες με περίτεχνα σχέδια που μοιάζουν να έχουν πλεχθεί επάνω τους παραπέμποντας στην αρχαία βυζαντινή τέχνη. Έμπαιναν κατακόρυφα στο πουκάμισο της γυναικείας φορεσιάς κλείνοντας το άνοιγμα στον τράχηλο. Από το άνοιγμα περνούσε το ύφασμα του πουκαμίσου και στερεώνονταν με μία καρφίδα, τον λίγκο.

 

Τα υλικά από τα οποία φιλοτεχνούνταν οι μπούκλες ήταν κυρίως ο χρυσός και το ασήμι. Για κάθε περίσταση η γυναίκα από το Καστελόριζο επέλεγε την κατάλληλη μπούκλα. Οι ελεύθερες φορούσαν έξι ασημένιες μπούκλες ενώ η φορεσιά της παντρεμένης έμοιαζε πολύ με εκείνη της νυφικής η οποία είχε πάντα έξι ολόχρυσές μπούκλες. Οι παντρεμένες είχαν ωστόσο την επιλογή να φορούν και τις επίχρυσες ή “μαλαμοκαπνισμένες” για τις Κυριακές και τις γιορτινές μέρες ενώ στην καθημερινότητά τους φορούσαν ασημένιες ή επάργυρες μπούκλες.

 

Σ’ αυτή την υπέροχη παράδοση του μικρού νησιού με τη μεγάλη Ιστορία, το Pearls Center αποδίδει φόρο-τιμής δημιουργώντας την “Boukla Collection”. Μία σειρά με καρφίτσες, δαχτυλίδια, βραχιόλια αλλά και σκουλαρίκια, γεμάτα ελληνικό άρωμα αλλά και αξιοθαύμαστη τέχνη που φιλοτεχνούν οι καλύτεροι Έλληνες τεχνίτες. Και προσφέρουν λάμψη και στη σύγχρονη γυναίκα η οποία φορώντας κοσμήματα από την “Boukla Collection” τώρα μπορεί να ξέρει ότι πάνω της φέρει και μία γεύση από την ένδοξη ελληνική παράδοση.

 

 

Share: