Birthstone ή αλλιώς ‘’ Ιούνιος, o μήνας του Μαργαριταριού ‘’

Ότι η κάθε πέτρα έχει το μήνα που την αντιπροσωπεύει είναι λίγο πολύ γνωστό. Αυτό που ίσως να μην είναι τόσο γνωστό είναι πως ο Ιούνιος είναι ο μήνας του Μαργαριταριού, κι αν δεν αναφερθούμε σε αυτά εμείς ως ειδικοί τότε ποιος ;

Όλα ξεκίνησαν κάπου στο 1912 όταν από την Ένωση Aμερικανών Kοσμηματοπωλών καθιερώθηκε κάθε πέτρα να αντιστοιχεί σε έναν γενέθλιο μήνα. Αν θέλετε συνεπώς να προσφέρετε ένα μαργαριταρένιο κόσμημα μάλλον ο Ιούνιος είναι ο καταλληλότερος μήνας.

Birthstone 1Ταξιδεύοντας πίσω στο χρόνο, οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως τα μαργαριτάρια γεννιόνται κάθε φορά που πέφτει ένας κεραυνός στη θάλασσα. Σε μια αντίστοιχη εκδοχή, οι Πέρσες πίστευαν πως τα μαργαριτάρια ήταν δάκρυα των Θεών. Σε μια πιο ρεαλιστική εκδοχή, οι Ρωμαίοι πίστευαν πως τα μαργαριτάρια είναι δάκρυα των στρειδιών και οι Ινδοί- Άραβες πως τα μαργαριτάρια προέρχονται από στρείδια που κατάπιαν κάτι κατά τη διάρκεια του χασμουρητού τους (!) , ορισμός που είναι και πιο κοντά στην πραγματικότητα. Κάπως έτσι εξηγείται πως για χρόνια οι πέρλες ήταν συνδεδεμένες με το κόσμημα του πένθους και ήταν αναπόσπαστο κομμάτι σε απόλυτα μαύρα looks σε σειρές κολιέ.

Προτού φτάσουμε στο σήμερα, κατά το 15ο αιώνα η Βασίλισσα Ισαβέλλα της Ισπανίας ζητούσε ατέλειωτα Μαργαριτάρια από τον Χριστόφορο Κολόμβο να της φέρει κατά την επιστροφή του από τις εξερευνήσεις του. Παράλληλα, οι υπόλοιποι γνωστοί σήμερα πολύτιμοι λίθοι ( διαμάντια, ρουμπίνια κλπ ) ήταν εξαιρετικά δύσκολοι στην κοπή και εξόρυξη τους με τα τότε τεχνικά μέσα. Και κάπως έτσι η ζήτηση για τα μαργαριτάρια γινόταν ολοένα και μεγαλύτερη και η καθιέρωση τους ως σύμβολο πλούτου και κύρους δεν άργησε και κράτησε πάνω από δυο αιώνες μέχρι να καταστεί ευκολότερη η εξόρυξη και εμπορία των άλλων πολύτιμων λίθων. Τα μαργαριτάρια που διασώζονται από εκείνη την εποχή είναι και τα πιο ακριβά και πολύτιμα μέχρι και σήμερα.

Η φρενίτιδα για τις πέρλες, από τον 15ο αιώνα μέχρι και σήμερα οδήγησε σε καλλιέργειες και ποικιλίες Μαργαριταριών που διαφέρουν σε χρώματα, σχήματα και ποιότητες. Η πλειονότητα του κόσμου πιστεύει πως τα στρείδια που παράγουν το μαργαριτάρι έχουν ‘’καταπιεί’’ κάποιο κόκκο άμμο και ως εκ τούτου το στρείδι παράγει το μάργαρο σε στρώματα.  Στην πραγματικότητα αυτή η διαδικασία ξεκινά επειδή το σώμα ( στρείδι ) έχει καταπιεί κάποιο μικροσκοπικό έμβιο ον. Ακόμα και στην καλλιέργεια των μαργαριταριών, οι δυσκολίες είναι τόσες πολλές που μόλις 1 στα 10.000 στρείδια βγάζει αξιοποιήσιμο μαργαριτάρι.

Birthstone 2Νοτίων Θαλασσών, Ταϊτής, Ακόγια, Γλυκού Νερού και Στρόγγυλα, Μπαρόκ, Drops είναι μόνο μερικές λέξεις που συνοδεύουν τα μαργαριτάρια και λογικό είναι το καταναλωτικό κοινό να μπερδεύεται. Αναφορικά με τα μαργαριτάρια Νοτίων Θαλασσών Η παραγωγή τους χωρίς ενίσχυση απαιτεί γεωργικές πρακτικές που μιμούνται τη φυσική ζωή του στρειδιού όσο το δυνατόν πιο στενά. Για περισσότερα από 50 χρόνια, οι Αυστραλοί καλλιεργητές Μαργαριταριών προσπάθησαν να καταλάβουν το μυστικό πίσω από την ικανότητα της Pinctada Maxima να παράγει φυσικά Μαργαριτάρια εξαιρετικής ποιότητας. Γι’ αυτό και τα  Μαργαριτάρια Νοτίων Θαλασσών θεωρούνται τα πιο σπάνια Μαργαριτάρια λόγω του μεγέθους, του χρώματος και της λάμψης τους. Προέρχονται από το όστρακο Pinctada Maxima και καλλιεργούνται στην ζώνη των Νοτίων Θαλασσών που εκτείνεται από την Βόρεια Αυστραλία, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, ως τις βόρειες ακτές της Βιρμανίας και χωρίζονται σε ασπρόχειλα και χρυσόχειλα.

Για τα αγαπημένα Ταϊτής έχουμε ξανά αναφέρει πως θεωρούνται ως το δεύτερο πιο πολύτιμο είδος Μαργαριταριών στον κόσμο. Είναι ένα μυστηριώδες κόσμημα που σχηματίζεται από το μαυρόχειλο στρείδι (Pinctada Margaritifera). Το όνομα του προέρχεται από το γεγονός ότι καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στα νησιά της Γαλλικής Πολυνησίας. Ένα πλεονέκτημα του Μαργαριταριού της Ταϊτής είναι ότι το στρείδι μέσα στο οποίο αναπτύσσονται είνμαργαριτάριααι αρκετά μεγάλο, φτάνοντας μερικές φορές να ζυγίζει μέχρι και δέκα κιλά. Αυτό σημαίνει ότι ένα Tahitian Μαργαριτάρι  μπορεί πιο εύκολα να αναπτυχθεί σε μέγεθος μεγαλύτερο από το μέσο όρο. Η ομορφιά των Tahitian Pearls, ωστόσο, δεν περιορίζεται στο μέγεθός τους, αλλά στην απίστευτη ποικιλία των ιριδίζοντων χρωμάτων τους. Αυτά είναι τα μόνα Μαργαριτάρια που έχουν ένα πλήρες φάσμα χρωμάτων και μπορείτε να συναντήσετε διάφορες απαλές γραμμές πράσινου, ροζ, μπλε, ασημί και κίτρινου χρώματος.

φαρμες μαργαριταριωνΗ επανάσταση στην διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για μαργαριτάρια ήρθε από τον ΜΙΚΙΜΟΤΟ με τα Ακόγια. Η καλλιέργεια τους πραγματοποιείται σε καλά φυλασσόμενους κόλπους της Ιαπωνίας σε αλμυρό νερό του Ειρηνικού Ωκεανού κατά τους κρύους χειμερινούς μήνες. Το όστρακο που τα δημιουργεί ονομάζεται Pinctada Fucata. Τα Ακόγια Μαργαριτάρια ενώ μπορούν να ποικίλουν σε ποιότητες και αποχρώσεις, δεν έχουν ατελείωτη γκάμα μεγεθών, σε αντίθεση με τα απλά Γλυκού Νερού. Τα μεγέθη τους ξεκινάνε από τα 3mm και φτάνουν ως τα σπάνια 10-10,5mm. Το μικρό και ελεγχόμενο μέγεθος τους οφείλεται στο μικρό μέγεθος του καλλιεργούμενου οστράκου που ποικίλει από τις 3 έως 6 ίντσες, σε αντίθεση με τα όστρακα των Μαργαριταριών που γεννούν τα Ταϊτής ή τα Νοτίων Θαλασσών που είναι πολύ μεγαλύτερα. Τα Μαργαριτάρια Ακόγια Ιαπωνίας είναι καλλιεργημένα Μαργαριτάρια αλμυρού νερού με χαρακτηριστική λάμψη και αψεγάδιαστη όψη. Όταν υπάρχει ο όρος ‘’καλλιεργημένα’’ εννοούμε πως ένας ανθρώπινος παράγοντας εκίνησε την παραγωγή του μαργαριταριού μέσα στο όστρακο. Κάτι σαν την τεχνητή γονιμοποίηση. Ο ανθρώπινος παράγοντας τοποθετεί τον πυρήνα μέσα στο όστρακο και το όστρακο αρχίζει την αντίδραση με τελικό αποτέλεσμα το Μαργαριτάρι.μαργαριτάρια ακογια - φάρμες στην ιαπωνια

Τέλος, για τα Γλυκού Νερού η διαδικασία παραγωγής τους είναι απλούστερη αλλά όχι εύκολη. Όπως φανερώνει και η ονομασία τους, τα γλυκού νερού Μαργαριτάρια καλλιεργούνται σε ελεγχόμενες και οριοθετημένες φάρμες σε λίμνες και ποτάμια. Με διάφορες τεχνικές κατά τη σίτιση των οστράκων και έλεγχο των εξωγενών παραγόντων, οι καλλιεργητές μπορούν να ελέγξουν σχήμα, χρώμα και λάμψη – ποιότητα των καλλιεργούμενων Μαργαριταριών. Αυτός είναι και ο λόγος που και τα Μαργαριτάρια Γλυκού Νερού χωρίζονται σε ποιότητες, λάμψη και μέγεθος.

 

Αυτά είναι ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τα Μαργαριτάρια προκειμένου να καταλήξετε στο ιδανικό κόσμημα σας. Να είστε βέβαιοι πως η εξειδίκευση μας και οι ποικιλίες και οι συνεργασίες μας, επιτρέπουν μοναδικές δημιουργίες στα μέτρα του κάθε πελάτη.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin