Δαχτυλίδι αρραβώνων: Σε ποιο χέρι το φοράμε και γιατί;

Αλήθεια, σε ποιο χέρι φοράμε το δαχτυλίδι αρραβώνων; Όσο και να φαίνεται περιττή, η ερώτηση αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς πολλοί θέλουν να κάνουν πρόταση στην αγαπημένη τους αλλά δεν ξέρουν πού θα της περάσουν το μονόπετρο. Και δεν έχουν άδικο, διότι μπορεί να υπάρχει μία ιδέα ότι το δαχτυλίδι των αρραβώνων φοριέται στο αριστερό χέρι και μετά τον γάμο στο δεξί, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλους, ούτε σε όλες τις χώρες και ούτε σε όλες τις θρησκείες  και τους πολιτισμούς.

 

Pearls Center - Σε ποιο χέρι φοράμε το δαχτυλίδι αρραβώνων

Πότε προσφέρουμε και πώς φοράμε ένα δαχτυλίδι αρραβώνων

Ένα δαχτυλίδι αρραβώνων, πέρα από την πραγματική, έχει πολύ περισσότερη συναισθηματική αξία.  Πρόκειται για την απόλυτη ένδειξη αφοσίωσης, μία υπόσχεση αγάπης με παντοτινή διάρκεια, την επισφράγιση του συναισθηματικού δεσμού– αφού στην ουσία αποτελεί και μία δέσμευση ότι η σχέση αυτή έχει σκοπό τον γάμο.

Για το ποιο χέρι και πώς ακριβώς φοριέται το δαχτυλίδι των αρραβώνων υπάρχουν, ωστόσο, αρκετές παραδόσεις. Όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, τα δαχτυλίδια αρραβώνων φοριούνται στον παράμεσο του αριστερού χεριού.  Σε μια πρώτη εξήγηση, το σκεπτικό για την επιλογή του αριστερού χεριού και ειδικά του παράμεσου δαχτύλου είναι ότι συνδέεται απευθείας με την κύρια φλέβα της καρδιάς.

Κατά συνέπεια, υπάρχει μια σύνδεση με ένα τμήμα του καρδιακού μυός, που ταυτόχρονα παραπέμπει στη συναισθηματική αξία. Αυτό επιβεβαιώνει ότι η σημασία ενός δαχτυλιδιού αρραβώνων είναι τόσο μεγάλη όσο σχεδόν και εκείνη της βέρας του γάμου. Άλλωστε, μετά τον γάμο το δαχτυλίδι αρραβώνων αλλάζει χέρι και φοριέται πια στο δεξί, μαζί με τη γαμήλια βέρα – αν και σε πολλές χώρες είτε παραμένει στο ίδιο χέρι είτε η τοποθέτηση του δαχτυλιδιού αρραβώνων είναι αντίστροφη, ήτοι να φοριέται στο δεξί και να αλλάζει στο αριστερό ή να παραμένει πάντα στο δεξί.

Pearls CenterΑυτή η παράδοση έχει βαθιές ρίζες στην αρχαιότητα. Προτού ωστόσο δούμε το πώς έφτασε μέχρι τις μέρες μας, αξίζει να σημειωθεί ότι όσον αφορά το κομμάτι της θρησκείας, ο αρραβώνας γίνεται ουσιαστικά ταυτόχρονα με τον γάμο, επομένως η ελληνική αυτή συνήθεια έχει να κάνει περισσότερο με τη δέσμευση και την υπόσχεση –πολύ περισσότερο στο παρελθόν και έναντι της οικογένειας της νύφης- παρά με το ορθόδοξο τελετουργικό και παρόλο που συχνά οι αρραβώνες ευλογούνται με την παρουσία ιερέα.

Φυσικά, στην Ελλάδα έχουμε και την έννοια του «λόγου» που έχει την ίδια αξία με τον αρραβώνα, επομένως , αν πραγματικά θέλετε να δείξετε στην αγαπημένη σας τα συναισθήματά σας και τις αληθινές προθέσεις σας για τη σχέση σας, η επιλογή ενός μονόπετρου αξίας το οποίο θα της φορέσετε στον παράμεσο του αριστερού χεριού είναι η πιο όμορφη κίνηση που θα μπορούσατε να κάνετε.

Γιατί φοράμε το δαχτυλίδι των αρραβώνα στο αριστερό χέρι

Pearls CenterΗ επιλογή του αριστερού χεριού και ειδικά του παράμεσου για να φορεθεί το δαχτυλίδι αρραβώνων ξεκινάει κάπου στην αρχαία Αίγυπτο, όπου πίστευαν ότι το δάχτυλο αυτό συνδέεται κατευθείαν με την καρδιά. Οι αρχαίοι Έλληνες συνέχισαν την παράδοση την οποία μάλιστα ακολούθησαν και οι Ρωμαίοι  οι οποίοι εμπνεύστηκαν τον όρο “vena amoris” ήτοι «η φλέβα της αγάπης».

Υπάρχει βέβαια και άλλος λόγος για την επιλογή του αριστερού χεριού ως εκείνου που θα φέρει το δαχτυλίδι αρραβώνων ο οποίος είναι περισσότερο πρακτικός παρά ρομαντικός: καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι είναι δεξιόχειρες το τέταρτο δάχτυλο του αριστερού χεριού ήταν πιο κατάλληλο ώστε να αποφεύγονται οι κίνδυνοι από τις δραστηριότητες που ασκεί το δεξί χέρι. Ενώ, ένας τρίτος λόγος είναι ότι το αριστερό χέρι συμβολίζει την υποταγή της γυναίκας στον άνδρα.

Και η επιλογή της πέτρας; Σύμφωνα με την παράδοση η πέτρα πρέπει να είναι πολύτιμη και να είναι στρογγυλή, καθώς το στρογγυλό σχήμα παραπέμπει στον ήλιο και το φεγγάρι, τα αδιαμφισβήτητα σύμβολα αιωνιότητας.

Γιατί να διαλέξετε ένα μαργαριταρένιο δαχτυλίδι αρραβώνων

Είτε πάντως είστε λάτρης των παραδόσεων είτε όχι, αν θέλετε να εκφράσετε τα ειλικρινά συναισθήματά σας και την αφοσίωσή σας στην αγαπημένη σας, επιλέξτε ένα πανέμορφο μονόπετρο με μαργαριτάρι. Γιατί όμως ειδικά μαργαριτάρι;

Pearls Center brilliant 044ct pearl 1236mm 2Pearls CenterPearls CenterPearls Center

Τα μαργαριτάρια δεν είναι μόνο πολύτιμα πετράδια, δώρα της Φύσης και ειδικότερα της θάλασσας. Ένα μαργαριτάρι είναι αιώνιο σύμβολο  του γάμου και της ροής της αγάπης, είναι ένα πανέμορφο  φυσικό δημιούργημα που ενισχύει την πίστη στην αγνότητα και τις ευγενικές αξίες. Ένα μαργαριτάρι, συμβολίζει σε κάθε περίπτωση τη γυναίκα και τη λάμψη της και σίγουρα καμία μέλλουσα νύφη δεν θα μπορέσει να μη συγκινηθεί λέγοντας το «ναι» στη θέα ενός πανέμορφου μαργαριταρένιου κοσμήματος που θα έχετε επιλέξει με πολλή αγάπη. Αν πάλι θέλετε να την κάνετε να σας θαυμάσει ακόμη περισσότερο, φορέστε το πολύτιμο δαχτυλίδι στο σωστό χέρι και στο σωστό δάχτυλο. Αν πάλι η αγαπημένη σας προτιμήσει να το φορέσει στο μεσαίο δάχτυλο ή ακόμη και στο δεξί, κανένα πρόβλημα: Όπως είδατε και παραπάνω, πέρα από τους συμβολισμούς το πού φοράμε τα δαχτυλίδια σχετίζεται και με πρακτικούς λόγους ή ακόμη και το προσωπικό γούστο.

Να ζήσετε!

Σε ποιο χέρι φοράμε το δαχτυλίδι αρραβώνων - Pearls Center

Share: