Μαργαριτάρι – Όλα Όσα Θέλεις να Ξέρεις για το Αγαπημένο σου Κόσμημα

Κοσμήματα με μαργαριτάρια

«Μία γυναίκα έχει ανάγκη από σειρές και σειρές μαργαριτάρια», έλεγε η πολυαγαπημένη Κοκό Σανέλ. Και σίγουρα, η Mademoiselle που ξεσήκωσε τη μόδα με ένα μόνο μαύρο πουλόβερ και δέκα σειρές μαργαριτάρια δεν θα μπορούσε ποτέ να εννοεί για σειρές με πέρλες… ψεύτικες.

Το ερώτημα επομένως για να μην βρεθούμε ποτέ να υποστηρίζουμε την κομψότητα και τη λάμψη με… faux είναι: «Πώς ξεχωρίζω ένα αληθινό μαργαριτάρι

Ερώτηση που άλλωστε θέτουν συχνά και οι νεοεισερχόμενοι στον υπέροχο κόσμο των μαργαριταριών.

 

 

 

Pearls Center - ο ειδικός στο μαργαρτάρι

 

 

 

Η σημασία της συνεργασίας με έναν αξιόπιστο οίκο μαργαριταριών

Μια πρώτη απάντηση, είναι βέβαια ότι για να είναι κανείς σίγουρος, επιλέγει μαργαριτάρια από έναν εξειδικευμένο οίκο, όπως το Pearl Center που είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στο πανέμορφο αυτό δώρο της Φύσης. Ίσως εξάλλου γνωρίζετε ήδη, ότι όπως και για τους πολύτιμους λίθους και τα κοσμήματα γενικά, δεν υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες με ακριβή ειδίκευση στο αντικείμενο. Και πράγματι, για να υποστηρίξει κανείς ότι γνωρίζει τα πάντα γύρω από τα μαργαριτάρια χρειάζεται μελέτη, τεχνικές γνώσεις και άπειρη εμπειρία. Όταν επομένως κάνετε τη σωστή επιλογή του οίκου, νιώστε απόλυτη εμπιστοσύνη και σιγουριά ότι τα μαργαριτάρια σας θα είναι τόσο αληθινά όσο φυσικά, και παντοτινά.

Το Pearl Center, θα μοιραστεί ωστόσο μαζί σας κάποια μυστικά για να ξεχωρίζετε τα αληθινά από τα ψεύτικα, από τις εργοστασιακές ουσιαστικά πέρλες οι οποίες προσπαθούν -συχνά και χωρίς επιτυχία-, να μιμηθούν το πολύτιμο μαργαριτάρι. Επιπλέον, με τους τρόπους που θα σας υποδείξουμε, θα μπορέσετε να ελέγξετε και την αυθεντικότητα των μαργαριταριών που έχετε ήδη στην κατοχή σας.

 

Πως δημιουργείται το μαργαριτάρι;

Προτού όμως ανοίξετε την μπιζουτιέρα σας για να δείτε κατά πόσον είναι πολύτιμες οι πέρλες στο κολιέ, τα βραχιόλια, τα σκουλαρίκια ή τα δαχτυλίδια σας, χρειάζεται να ξέρετε και τον τρόπο που σχηματίζεται το αληθινό μαργαριτάρι.

στρείδια με μαργαριτάρι

 

Υπάρχουν δύο τρόποι παραγωγής αληθινών μαργαριταριών: Ο φυσικός, η ανάπτυξη δηλαδή του μαργαριταριού μέσα στην αχιβάδα, χωρίς καμία παρέμβαση από ανθρώπινο χέρι. Και η καλλιέργεια, που ουσιαστικά πρόκειται για την ίδια διαδικασία, με τη διαφορά ότι οι ειδικοί καλλιεργητές ερεθίζουν τον πυρήνα του μαργαριτοφόρου στρειδιού. Στην περίπτωση αυτή, η καλλιέργεια έχει στόχο να προκαλέσει τη δημιουργία μάργαρου, που με την σειρά του σχηματίζει το φυσικό μαργαριτάρι. Μεταξύ των δύο τύπων παραγωγής μαργαριταριών μπορεί να υπάρχουν διαφορές στο χρώμα, στο σχήμα, στη λάμψη και στο μάργαρο – ή όπως επίσης ονομάζεται μήτρα του μαργαριταριού. Θυμηθείτε επίσης, ότι τα μαργαριτάρια που σχηματίζονται χωρίς καμία παρέμβαση, είναι σπάνια και σίγουρα δεν θα μπορούσαν να τα απολαμβάνουν όλες οι κυρίες. Όπως φαντάζεστε, ανάλογη είναι και η τιμή τους, που σημαίνει ότι επίσης είναι… απρόσιτα για τη μέση γυναίκα.

 

 

 

 

Συνεπώς, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε εκ των πραγμάτων όταν μιλάμε για τα διαθέσιμα στο εμπόριο αληθινά μαργαριτάρια αναφερόμαστε στις καλλιεργημένες πέρλες. Οι οποίες βεβαίως δεν έχουν καμία σχέση ούτε σε αξία ούτε σε ομορφιά από τα εργοστασιακά τους αντίγραφα. Τα οποία επίσης αποκαλούνται συχνά «πέρλες», όμως δεν πρόκειται παρά για μπίλιες κατασκευασμένες από γυαλί ή πορσελάνη, περασμένες με ζωικό μάργαρο ή με χρώμα «περλέ». Είναι επίσης ευνόητο ότι τα ψεύτικα αυτά μαργαριτάρια έχουν θέση σε καταστήματα με αξεσουάρ και μπιζού και η αξία τους, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, είναι ανάλογη του τρόπου παραγωγής τους.

Πως ξεχωρίζω ένα αληθινό μαργαριτάρι;

Ας δούμε όμως τους τρόπους που μπορείτε να ξεχωρίσετε το αληθινό από το ψεύτικο μαργαριτάρι, ακόμη και αν η προσπάθεια απομίμησης είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Διαλέγοντας μία ή και όλες τις μεθόδους που ο οίκος Pearls Center σας προτείνει, ξεκλειδώστε και εσείς μερικά από τα ελκυστικά μυστικά των μαργαριταριών.

Δείτε την υφή και το σχήμα τους

Αρχικά, χρησιμοποιείστε ένα μεγεθυντικό φακό (10x), ώστε να εξετάσετε την υφή της επιφάνειας του μαργαριταριού. Εάν είναι αληθινό, θα προσέξετε ότι δεν είναι απόλυτα σφαιρικό. Θυμηθείτε εξάλλου ότι πρόκειται για ένα φυσικό υλικό και συνεπώς δεν μπορεί να είναι τέλειο σε κάθε του σημείο. Τα εξωτερικά στρώματα της μήτρας του μαργαριταριού είναι αυτά που άλλωστε καθορίζουν μικρές ατέλειες και αποκλείουν –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- την εντελώς λεία επιφάνεια.

πως ξεχωρίζω το αληθινό μαργαριτάρι

 

Πράγματι, τα περισσότερα μαργαριτάρια έχουν κάποιους επιφανειακούς αποχρωματισμούς , εξογκώματα ή καμπυλωτές εσοχές στις επιφάνειές τους. Πολλές φορές είναι δυνατόν να αισθανθείτε ή να δείτε αυτές τις ατέλειες ακόμη και χωρίς μεγεθυντικό φακό, κρατώντας απλώς τα μαργαριτάρια στο χέρι σας.

Οι ψεύτικες πέρλες, αντίθετα, δεν έχουν κανένα σημάδι ούτε έχουν ατέλειες. Είναι όλες ολοστρόγγυλες, ολόιδιες και εντελώς λείες.

 

 

 

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τύχει να υπάρχουν τέλεια φυσικά μαργαριτάρια, χωρίς δηλαδή κανένα ψεγάδι. Όσο όμως λιγότερες είναι οι ατέλειες, τόσο πιο πολύτιμα και τα μαργαριτάρια. Και ένα αψεγάδιαστο αληθινό μαργαριτάρι, σίγουρα θα κοστίζει πολλές χιλιάδες ευρώ.

Επίσης τα αληθινά μαργαριτάρια στο σχήμα είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Δεδομένου ότι σχηματίζονται από μια φυσική διαδικασία μέσα σε ένα στρείδι, είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν δύο ολόιδια, πόσο μάλλον μια ολόκληρη σειρά άψογα μαργαριτάρια. Όσο στρογγυλότερο το μαργαριτάρι, τόσο πολυτιμότερο είναι.

Επομένως, αν διαπιστώσετε ότι το μαργαριτάρι σας είναι τέλειο και απόλυτα στρογγυλό σίγουρα θα πρέπει να ελεγχθεί προτού προβείτε στην αγορά του.

Καθώς λοιπόν η αλήθεια έχει ατέλειες, ένας τρόπος να σιγουρευτείτε για τη γνησιότητά τους, είναι επίσης να τρίψετε δύο μαργαριτάρια μεταξύ τους. Αν αισθανθείτε μια μικρή τριβή, αυτό σημαίνει ότι το πιο πιθανόν είναι αληθινά. Εάν δεν υπάρχει σημείο τριβής και είναι εντελώς λεία, είναι προφανώς ψεύτικα, καθώς οι απομιμήσεις έχουν μία λεία επίστρωση και μπορούν να τρίβονται μεταξύ τους χωρίς πρόβλημα.

‘Όμως, προσοχή: Μην τρίψετε τις πέρλες με δύναμη καθώς εάν είναι αληθινές αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει το μάργαρο το οποίο φεύγει με τη μορφή λευκής σκόνης.

Εξετάστε το σημείο της οπής

Τα μαργαριτάρια, υπόκεινται σε τρύπημα προκειμένου βεβαίως για να μετατραπούν σε πολύτιμα κοσμήματα. Καθώς λοιπόν τα μαργαριτάρια όπως ειπώθηκε και παραπάνω έχουν ατέλειες, και στο όπου υπάρχει η επίμαχη οπή, θα προσέξετε ότι το σημείο δεν είναι εντελώς λείο.

Ένα αληθινό μαργαριτάρι έχει συγκεκριμένα μία πολύ συμπαγή επικάλυψη από μάργαρο. Αντίθετα βεβαίως από τα ψεύτικα τα οποία στερούνται αυτής της συμπαγούς επικάλυψης ή έχουν μία πολύ λεπτή επίστρωση. Αυτό σημαίνει ότι στις ψεύτικες πέρλες, λόγω της τεχνητής αυτής επίστρωσης -από βερνίκι συνήθως- γύρω από την οπή, μπορεί κανείς να δει το γυαλί ή το πλαστικό κάτω από την πατίνα.

 

Προσέξτε τη λάμψη και την απόχρωση

 

ΜαργαριτάριαΕπίσης μπορείτε να δείτε ότι αυτά τα μαργαριτάρια είναι πολύ λαμπερά, ειδικά όταν αντανακλούν το φως. Αυτή είναι μια ιδιότητα ενός αληθινού μαργαριταριού. Το πραγματικό μαργαριτάρι καλύπτεται εξωτερικά, όπως προαναφέρθηκε, από μάργαρο που παράγεται από μαλάκια, γεγονός που δίνει τη μοναδική του λαμπρότητα και διαύγεια.

Έτσι, μαργαριτάρια πολύ υψηλής ποιότητας θα ανακλούν το είδωλό σας στην κυρτή τους επιφάνεια. Αντίθετα τα χαμηλής ποιότητας και τα ψεύτικα τείνουν να έχουν μια ματ, ομοιόμορφα λευκή επιφάνεια που δεν εκπέμπει λάμψη. Είναι επίσης ευνόητο, ότι όσο λαμπερότερο είναι το μαργαριτάρι και η αντανάκλαση είναι πιο καθαρή, τόσο πιο υψηλή και αξία του.

Επιπλέον, ένα αληθινό μαργαριτάρι μπορεί να έχει διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις ακόμη και από σημείο σε σημείο. Φανταστείτε επομένως, πόσο διαφορετικές αποχρώσεις μπορεί να έχει το ένα μαργαριτάρι από το άλλο ακόμη και στο ίδιο κόσμημα. Εάν είστε κάτοχος μία σειράς από αληθινές πέρλες, ήδη θα έχετε προσέξει πόσο θα διαφέρει χρωματικά το ένα μαργαριτάρι από το διπλανό του.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι ψεύτικες πέρλες έχουν απόλυτα ίδιο χρώμα από σημείο σε σημείο, και φυσικά είναι πάντα σε μία σειρά κολιέ, ολόιδιες και χρωματικά.

Μετρήστε τη διάμετρο

Η μέτρηση της διαμέτρου, είναι επίσης ένας τρόπος αναγνώρισης των αληθινών μαργαριταριών. Γενικά, όσο μεγαλύτερο είναι το μαργαριτάρι, τόσο πολυτιμότερο είναι. Ο πυρήνας των φυσικών μαργαριταριών τείνει να έχει διάμετρο 1 χιλιοστού ή και λιγότερο, ενώ των καλλιεργημένων μαργαριταριών μπορεί να φτάσει ως τα 10 χιλιοστά. Είναι πολύ δύσκολο για ένα στρείδι Αkoya να σχηματίσει ένα μεγάλο μαργαριτάρι πάνω από 5 χιλιοστά, και ένα όστρακο Pinctada Maxima, που παράγει τα φημισμένα μαργαριτάρια South Seas, να σχηματίσει ένα μαργαριτάρι πάνω από 12mm. Έτσι, για τα μαργαριτάρια που υπερβαίνουν αυτό το μέγεθος αυξάνεται εκθετικά η αξία τους. Εντούτοις αν κατέχετε ένα μαργαριτάρι με ασυνήθιστη για το είδος του διάμετρο, καλό θα ήταν να εξεταστεί η γνησιότητα από έναν ειδικό.

 

Η μέθοδος του ζυγίσματος

Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε είναι το βάρος. Εάν κρατήσετε στο ένα χέρι ένα αληθινό μαργαριτάρι και στο άλλο ένα ψεύτικο, θα αντιληφθείτε ότι η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη. Οι απομιμήσεις τείνουν να είναι ελαφριές σε βάρος σε σύγκριση με τα αληθινά μαργαριτάρια – ειδικά εάν είναι από πλαστικό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε αληθινό μαργαριτάρι παράχθηκε από ένα διαφορετικό στρείδι με μαργαριτάρι (pinctata maxima), θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες διαφορές στο βάρος ακόμα και αν η διάμετρος τους είναι ίδια.

Η κλασική μέθοδος με τα δόντια

Η αναγνώριση της γνησιότητας των μαργαριταριών με τα δόντια, χρησιμοποιείται ευρέως και αποτελεί μία πολύ γνωστή και παλιά μέθοδο. Εάν λοιπόν κατά το δάγκωμα αισθανθείτε κάποια ανωμαλία ή κάτι κοκκώδες, είναι πιο πιθανόν ότι δαγκώνετε ένα αληθινό μαργαριτάρι. Εάν αντίθετα νιώσετε την πέρλα λεία ανάμεσα στα δόντια, τότε είναι πιο πιθανό ότι αποτελείται από γυαλί ή πλαστικό.

Θυμηθείτε ωστόσο ότι για να δοκιμάσετε αυτή τη μέθοδο, πρέπει τα δόντια σας να είναι καθαρά ώστε να μη λερώσετε τα μαργαριτάρια. Επιπλέον, να χρησιμοποιήσετε τα μπροστινά δόντια, αλλά να μη μασήσετε τις πέρλες ούτε να ασκήσετε υπερβολική πίεση.

Τι να μην κάνετε στα μαργαριτάρια  

Στο Διαδίκτυο θα βρείτε πολλές μεθόδους «κάντο μόνος σου» για να αναγνωρίσετε τα αληθινά μαργαριτάρια. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι τρόποι ασφαλείς. Πρόκειται, τις περισσότερες φορές για μεθόδους που απαιτούν τεχνικές γνώσεις –τις οποίες δεν κατέχουν ούτε και κάποιοι που ασχολούνται με τον κλάδο. Θέλετε ένα παράδειγμα; Την εξέταση της επιφάνειας του μαργαριταριού με το μικροσκόπιο ή με ακτίνες Χ. Υπάρχουν και χειρότερες… προτάσεις, που μπορεί να αποδειχτούν και επικίνδυνες Έτσι, αν σας προτείνουν να κάψετε το μαργαριτάρι για να δείτε εάν είναι αληθινό…  μακριά!

To Pearls Center είναι ο καλύτερος οίκος μαργαριταριών

 

Τι να κάνετε σίγουρα: Ελάτε στους ειδικούς!

Σε κάθε περίπτωση, αποδεικνύεται ότι ο πιο σίγουρος τρόπος για να είστε σίγουροι για την ποιότητα των μαργαριταριών είναι να απευθυνθείτε στους ειδικούς. Θέλετε να αποκτήσετε τα πρώτα σας μαργαριτάρια; Στον οίκο Pearls Center, όχι μόνο θα σας συμβουλέψουμε τι να προτιμήσετε αλλά θα αποκτήσετε τα μαργαριτάρια σας με όλα τα πιστοποιητικά γνησιότητας που επίσης θα αναφέρουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Θέλετε μήπως να εξετάσετε τη γνησιότητα ή και την ποιότητα των μαργαριταριών που ήδη διαθέτετε; Στο Pearls Center θα βρείτε επίσης τους κατάλληλους ανθρώπους που θα σας ενημερώσουν έγκυρα και πάντα με τις καλύτερες διαθέσεις.

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin