Η ερώτηση που ακούμε συχνότερα από κάθε άλλη από τους καινούργιους πελάτες μας είναι:« Πώς ξεχωρίζω τα αληθινά μαργαριτάρια; ».

Είναι αλήθεια πως για ένα μη έμπειρο μάτι δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσει τα αληθινά μαργαριτάρια. Έτσι οι ειδικοί του Pearls Center σας προτείνουν μερικούς σχετικά απλούς τρόπους για να κάνετε εκτίμηση μαργαριταριών. Έτσι θα είστε σε θέση να ξεχωρίστε τα ψεύτικα (απομιμήσεις) από τα φυσικά, αληθινά μαργαριτάρια.

Πριν τους αναλύσουμε είναι καλό να θυμίσουμε πώς σχηματίζεται ένα αληθινό μαργαριτάρι. Τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια παράγονται με τον ίδιο τρόπο όπως και τα φυσικά. Έμπειροι ειδικοί καλλιεργητές μαργαριταριών ερεθίζουν τον πυρήνα του μαργαριτοφόρου στρειδιού. Σκοπός αυτής της διαδικασίας είναι να παράξει μάργαρο, που με την σειρά του σχηματίζει το φυσικό μαργαριτάρι. Αυτός είναι ο λόγος που τα αληθινά μαργαριτάρια έχουν μια ομορφιά, μια λάμψη και το βάθος που δεν έχουν σε καμιά περίπτωση τα εργοστασιακά τους αντίγραφα (πέρλες).

Πώς Ξεχωρίζω τα Αληθινά Μαργαριτάρια;

Το καλύτερο είναι να αγοράζετε πάντα τα κοσμήματα σας με μαργαριτάρια από έναν εξειδικευμένο οίκο μαργαριταριών. Αυτό θα σας δώσει την απαιτούμενη ασφάλεια ότι παίρνετε αυτό που πληρώνετε.

Αν πάλι θέλετε να βεβαιωθείτε μόνοι σας για την ποιότητα των μαργαριταριών που έχετε στην κατοχή σας, εξετάστε τα χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες οδηγίες.

Αρχικά, χρησιμοποιείστε ένα μεγεθυντικό φακό (10x), ώστε να εξετάσετε την υφή της επιφάνειας του. Τα αληθινά μαργαριτάρια δεν είναι απόλυτα σφαιρικά. Φαίνονται ακατέργαστα και άνισα. Τα περισσότερα μαργαριτάρια έχουν κάποιους επιφανειακούς αποχρωματισμούς , εξογκώματα ή λάκκους στις επιφάνειές τους. Μπορείτε να αισθανθείτε ή να δείτε αυτές τις ανωμαλίες, κρατώντας τα μαργαριτάρια στο χέρι σας. Βέβαια όσο λιγότερες επιφανειακές ατέλειες υπάρχουν, τόσο πολυτιμότερα τα μαργαριτάρια.

Επίσης μπορείτε να δείτε ότι αυτά τα μαργαριτάρια έχουν μια πολύ μεγάλη λάμψη καθώς αντανακλούν το φως. Αυτή είναι μια ιδιότητα ενός αληθινού μαργαριταριού. Μαργαριτάρια πολύ υψηλής ποιότητας θα ανακλούν το είδωλό σας στην κυρτή τους επιφάνεια. Αντίθετα τα χαμηλής ποιότητας και τα ψεύτικα τείνουν να έχουν μια ματ, ομοιόμορφα λευκή επιφάνεια που δεν εκπέμπει λάμψη. Όσο λαμπερότερο είναι το μαργαριτάρι και πιο ξεκάθαρη είναι η αντανάκλαση, τόσο πιο πολύτιμο πιθανό να είναι.

Στη συνέχεια μετρήστε τη διάμετρο. Όσο μεγαλύτερο είναι το μαργαριτάρι, γενικά τόσο πολυτιμότερο είναι. Ο πυρήνας των φυσικών μαργαριταριών τείνει να έχει διάμετρο 1 χιλιοστού ή και λιγότερο, ενώ των καλλιεργημένων μαργαριταριών μπορεί να φτάσει ως τα 10 χιλιοστά. Είναι πολύ δύσκολο για ένα στρείδι Αkoya να σχηματίσει ένα μεγάλο μαργαριτάρι πάνω από 5 χιλιοστά, και ένα όστρακο Pinctada Maxima, που παράγει τα φημισμένα μαργαριτάρια South Seas, να σχηματίσει ένα μαργαριτάρι πάνω από 12mm. Έτσι για τα μαργαριτάρια που υπερβαίνουν αυτό το μέγεθος αυξάνεται εκθετικά η αξία τους. Εντούτοις αν κατέχετε ένα μαργαριτάρι με ασυνήθιστη για το είδος του διάμετρο, καλό θα ήταν να εξεταστεί η γνησιότητα από έναν ειδικό.

Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε είναι το βάρος. Οι απομιμήσεις τείνουν να είναι ελαφριές σε βάρος σε σύγκριση με τα αληθινά μαργαριτάρια. Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε αληθινό μαργαριτάρι παράχθηκε από ένα διαφορετικό στρείδι με μαργαριτάρι (pinctata maxima), θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες διαφορές στο βάρος ακόμα και αν η διάμετρος τους είναι ίδια.

Επίσης τα αληθινά μαργαριτάρια στο σχήμα είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Δεδομένου ότι τα μαργαριτάρια σχηματίζονται από μια φυσική διαδικασία μέσα σε ένα στρείδι, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ένα, πόσο μάλλον μια ολόκληρη σειρά άψογα μαργαριτάρια. Όσο στρογγυλότερο το μαργαριτάρι, τόσο πολυτιμότερο είναι.

Ωστόσο, αν διαπιστώσετε ότι το μαργαριτάρι σας είναι απόλυτα στρογγυλό σίγουρα θα πρέπει να ελεγχθεί πριν να το αγοράσετε. Η απόλυτη σφαιρικότητα είναι μια πολύ ασυνήθιστη μορφολογία. Γι’ αυτό και τα σφαιρικά μαργαριτάρια είναι εξαιρετικά σπάνια. Αντίθετα οι περισσότερες απομιμήσεις είναι τέλεια σφαιρικές, πολύ ομαλές και εξαιρετικά ίδιες στο χρώμα και τη λάμψη.

Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι εξετάζοντας τα παραπάνω στις περισσότερες περιπτώσεις θα μπορείτε να δώσετε απάντηση στο ερώτημα: «Πώς ξεχωρίζω τα αληθινά μαργαριτάρια;».

Βέβαια η καλύτερη εγγύηση για να μην πέσετε θύμα των απομιμήσεων είναι να αγοράσετε τα μαργαριτάρια ή τα κοσμήματα με μαργαριτάρια που επιθυμείτε από ένα εξειδικευμένο οίκο μαργαριταριών όπως το Pearls Center. Μόνο τότε μπορείτε να είστε απόλυτα βέβαιοι πως θα έχετε την ποιότητα μαργαριταριών που πληρώσατε.