Πώς Ξεχωρίζω τα Αληθινά Μαργαριτάρια; Πλήρης Οδηγός

Ένας σύντομος αλλά πλήρης οδηγός με όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα λατρεμένα, γνήσια και πολύτιμαμαργαριτάρια. Μια χρήσιμη πηγή πληροφοριών για να μάθετε πώς να ξεχωρίζετε τα αληθινά μαργαριτάρια από τα ψεύτικα.

Τα μαργαριτάρια, αυτά τα παράξενα και πολύτιμα δημιουργήματα της φύσης είναι πάντα περιζήτητα, σε κάθε εποχή, σε κάθε τόπο. Από την αρχαιότητα τα προτιμούσαν στα κοσμήματά τους οι βασίλισσες, οι πριγκίπισσες, νέες και μεγαλύτερες. Ακόμη και οι άνδρες φορούσαν κοσμήματα με μαργαριτάρια. Και η λατρεία για τα μαργαριτάρια συνεχίζεται και σήμερα. Το μόνο που έχει αλλάξει, είναι οι ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες αξιοποίησης του ανεκτίμητου φυσικού θησαυρού.
Στον οδηγό αυτό αποκαλύπτονται όλες οι ιδιαιτερότητες αυτού του θαύματος της Φύσης που παράγεται μέσα στα στρείδια. Αν λοιπόν θέλετε να μάθετε τα πάντα για τα πανέμορφα μαργαριτάρια ή και να ξαναδείτε με άλλη οπτική το κολιέ με τις πέρλες που έχετε στην μπιζουτιέρα σας, – και κυρίως να ξεχωρίσετε τα αληθινά μαργαριτάρια από τα ψεύτικα- καθίστε αναπαυτικά και απολαύστε αυτό το άρθρο μέχρι τέλους.

Πώς σχηματίζονται τα μαργαριτάρια

Το μαργαριτάρια είναι μικρές, αν και σπάνια τέλειες, σφαίρες που αποτελούνται από ανθρακικό ασβέστιο σε κρυσταλλική μορφή (αραγονίτης ή μάργαρο). Η ουσία αυτή σχηματίζεται μέσα σε μαλάκια, κυρίως στρείδια. Η λέξη πέρλα με την οποία επίσης αναφερόμαστε στα μαργαριτάρια προέρχεται από το λατινικό pernula, υποδεικνύοντας το κέλυφος που το περιέχει και το επίμηκες, ωοειδές σχήμα του που παραδόξως θύμιζε στους αρχαίους Ρωμαίους τον μηρό του χοίρου.

Ένα μαργαριτάρι σχηματίζεται όταν ένα ξένο σώμα, όπως ένα παράσιτο ή πετραδάκι, σταματά στην κοιλότητα του κελύφους της αχιβάδας. Για να προστατευτεί, το μαλάκιο το καλύπτει με διαδοχικές στρώσεις μάργαρου από τον μανδύα του. Με τον τρόπο αυτό εναποτίθενται διάφορα στρώματαανθρακικού ασβεστίου τα οποία, σε συνδυασμό με άλλα μεταλλικά στοιχεία, δημιουργούν μαργαριτάρια. Η εσωτερική επένδυση στο κέλυφος των στρειδιών, ή αλλιώς η μητέρα του μαργαριταριού, είναι η φυσική ουσία που εκκρίνουν τα μαλάκια για να προστατευτούν από ερεθισμούς που προκαλούν ακριβώς τα παράσιτα και τα ξένα σώματα που τυχόν εισχωρούν σε αυτά.

south seas pearls

 

Η θαυμαστή αυτή παραγωγή του μαργαριταριού έδωσε τη δυνατότητα στον άνθρωπο να προκαλέσει με τη σειρά του τη δημιουργία του υπέροχου αυτού σφαιριδίου. Έτσι, χάρη στον συνδυασμό της ανθρώπινης έμπνευσης και της φυσικής επέμβασης, αναπτύχθηκαν τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια. Αν και καλλιεργημένα αυτά είναι πέρα για πέρα αληθινά, αφού η μόνη διαφορά είναι ότι τα φυσικάμαργαριτάρια δημιουργούνται χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση.

Πράγματι, η καλλιέργεια των μαργαριταριών ακολουθεί την ίδια διαδικασία της Φύσης με τη διαφορά ότι οι ειδικοί καλλιεργητές ερεθίζουν τον πυρήνα του μαργαριτοφόρου στρειδιού. Στην περίπτωση αυτή, η καλλιέργεια έχει στόχο να προκαλέσει τη δημιουργία μάργαρου, που με τη σειρά του σχηματίζει το φυσικό μαργαριτάρι. Μεταξύ των δύο τύπων παραγωγής μαργαριταριών μπορεί να υπάρχουν διαφορές στο χρώμα, στο σχήμα, στη λάμψη και στο μάργαρο. Θυμηθείτε επίσης, ότι τα μαργαριτάρια που σχηματίζονται χωρίς καμία παρέμβαση, είναι σπάνια και σίγουρα δεν θα μπορούσαν να τα απολαμβάνουν όλες οι κυρίες. Όπως φαντάζεστε, ανάλογη είναι και η τιμή τους, που σημαίνει ότι δεν είναι προσιτά για τους περισσότερους.

Σχήμα, χρώμα και είδη μαργαριταριών

Παρά την κοινή αίσθηση που υπάρχει -όπως αναφέρθηκε και παραπάνω-, τα μαργαριτάρια σπάνια είναι ολοστρόγγυλα. Συνήθως, δεν έχουν συμμετρικά σχήματα. Αντίθετα, οι εντελώς στρογγυλές πέρλες ίσως είναι σημάδι ότι δεν αποτελούν αληθινό μαργαριτάρι.

Ωστόσο, τα μαργαριτάρια που δεν είναι στρογγυλά μπορούν να γίνουν πιο σφαιρικά με διάφορες τεχνικές: για να γίνει αυτό οι ειδικοί βάζουν μέσα στο όστρακο ένα κομμάτι από τον φλοιό των όστρακων του ποταμού Μισισιπή με το επιθυμητό σχήμα το οποίο σύμφωνα με τη γνωστή διαδικασία εκείνο θα καλύψει με μάργαρο. Το αποτέλεσμα, έπειτα από χρόνια αναμονής ωστόσο, είναι ένα υπέροχο μαργαριτάρι με το σχήμα του αντικειμένου που οι καλλιεργητές εισχώρησαν στο όστρακο.

Οι διαστάσεις των μαργαριταριών είναι επίσης διαφορετικές. Οι πιο δυσεύρετες και ανάλογα πολύτιμες είναι όπως αντιλαμβάνεται κανείς οι μεγάλες πέρλες. Σχεδόν σπάνια ωστόσο η διάμετρος ενός μαργαριταριού μπορεί να ξεπερνά τα 2 εκατοστά (SouthSeasPearls). Τα πιο συνηθισμένα είναι επομένως τα πιο μικρά, με διάμετρο κατά μέσο όρο μεταξύ 6,5 και 7 χιλιοστών.

Ως προς το χρώμα, όπως δεν υπάρχουν στη Φύση σχήματα ολοστρόγγυλα έτσι τα μαργαριτάρια, αντίθετα με ό,τι πιστεύεται, δεν είναι πάντα λευκά. Αν και αρκετά σπάνια, υπάρχουν επίσης τα κόκκινα μαργαριτάρια, τα κρεμ, τα βιολετί, τα γκρι ακόμη και τα μαύρα.

Τα μαύρα μαργαριτάρια τα οποία στην πραγματικότητα είναι πολύ σκούρο γκρι, είναι πιο σπάνια από κάθε άλλο χρώμα. Αυτά είναι τα μόνα μαργαριτάρια που έχουν ένα πλήρες φάσμα χρωμάτων. Τα στρείδια μαργαριταριών έχουν μαύρο μανδύα που παρουσιάζει όλα τα φυσικά χρώματα. Αυτή η ποικιλία μεταφέρεται στα μαργαριτάρια με μαγικό τρόπο, με τα χρώματα τους να λαμπυρίζουν στην επιφάνεια τους. Μπορείτε να συναντήσετε διάφορες απαλές γραμμές πράσινου, ροζ, μπλε, ασημί και κίτρινου χρώματος

Υπάρχουν επίσης μαργαριτάρια του γλυκού νερού και του αλμυρού νερού. Τα πρώτα καλλιεργούνται σε λίμνες και ποτάμια ενώ τα δεύτερα στους ωκεανούς και συχνά σε λιμνοθάλασσες. Τα πιο πολύτιμα από αυτά τα μαργαριτάρια είναι εκείνα που καλλιεργούνται στις νότιες θάλασσες – γι’ αυτό και είναι γνωστά ως SouthSeasPearls: Περσικό Κόλπος, Κόκκινη Θάλασσα, Ινδικό Ωκεανός, κατά μήκος της ακτής της Νότιας Ινδίας, Σρι Λάνκα.

Πώς ξεχωρίζω τα αληθινά μαργαριτάρια

Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι εκ των πραγμάτων όταν μιλάμε για τα διαθέσιμα στο εμπόριο αληθινά μαργαριτάρια αναφερόμαστε στις καλλιεργημένες πέρλες. Οι οποίες βεβαίως δεν έχουν καμία σχέση ούτε σε αξία ούτε σε ομορφιά από τα εργοστασιακά τους αντίγραφα. Τα οποία επίσης αποκαλούνται συχνά «πέρλες», όμως δεν πρόκειται παρά για μπίλιες κατασκευασμένες από γυαλί ή πορσελάνη, περασμένες με ζωικό μάργαρο ή με χρώμα «περλέ». Είναι επίσης ευνόητο ότι τα ψεύτικα αυτά μαργαριτάρια έχουν θέση σε καταστήματα με αξεσουάρ και μπιζού και η αξία τους, όπως αντιλαμβάνεται κανείς, είναι ανάλογη του τρόπου παραγωγής τους.
«Πώς ξεχωρίζω όμως τα αληθινά μαργαριτάρια;» Διαλέγοντας μία ή και όλες τις μεθόδους που ο οίκος PearlsCenter σας προτείνει, ξεκλειδώστε και εσείς μερικά από τα ελκυστικά μυστικά των μαργαριταριών.

Κοσμήματα με μαργαριταρια

Δείτε την υφή και το σχήμα τους

Αρχικά, χρησιμοποιείστε ένα μεγεθυντικό φακό (10x), ώστε να εξετάσετε την υφή της επιφάνειας του μαργαριταριού. Εάν είναι αληθινό, θα προσέξετε ότι δεν είναι απόλυτα σφαιρικό. Θυμηθείτε εξάλλου ότι πρόκειται για ένα φυσικό υλικό και συνεπώς δεν μπορεί να είναι τέλειο σε κάθε του σημείο. Τα εξωτερικά στρώματα του μαργαριταριού είναι αυτά που άλλωστε καθορίζουν μικρές ατέλειες και αποκλείουν –πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- την εντελώς λεία επιφάνεια.

Πράγματι, τα περισσότερα μαργαριτάρια έχουν κάποιους επιφανειακούς αποχρωματισμούς , εξογκώματα ή καμπυλωτές εσοχές στις επιφάνειές τους. Πολλές φορές είναι δυνατόν να αισθανθείτε ή να δείτε αυτές τις ατέλειες ακόμη και χωρίς μεγεθυντικό φακό, κρατώντας απλώς τα μαργαριτάρια στο χέρι σας.
Οι ψεύτικες πέρλες, αντίθετα, δεν έχουν κανένα σημάδι ούτε έχουν ατέλειες. Είναι όλες ολοστρόγγυλες, ολόιδιες και εντελώς λείες.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τύχει να υπάρχουν τέλεια φυσικά μαργαριτάρια, χωρίς δηλαδή κανένα ψεγάδι. Όσο όμως λιγότερες είναι οι ατέλειες, τόσο πιο πολύτιμα και τα μαργαριτάρια. Και ένα αψεγάδιαστο αληθινό μαργαριτάρι, σίγουρα θα κοστίζει πολλές χιλιάδες ευρώ.

Επίσης τα αληθινά μαργαριτάρια στο σχήμα είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Δεδομένου ότι σχηματίζονται από μια φυσική διαδικασία μέσα σε ένα όστρακο, είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν δύο ολόιδια, πόσο μάλλον μια ολόκληρη σειρά άψογα μαργαριτάρια. Όσο στρογγυλότερο το μαργαριτάρι, τόσο πολυτιμότερο είναι.
Επομένως, αν διαπιστώσετε ότι το μαργαριτάρι σας είναι τέλειο και απόλυτα στρογγυλό σίγουρα θα πρέπει να ελεγχθεί προτού προβείτε στην αγορά του.

Καθώς λοιπόν η αλήθεια έχει ατέλειες, ένας τρόπος να σιγουρευτείτε για τη γνησιότητά τους, είναι επίσης να τρίψετε δύο μαργαριτάρια μεταξύ τους. Αν αισθανθείτε μια μικρή τριβή, αυτό σημαίνει ότι το πιο πιθανόν είναι αληθινά. Εάν δεν υπάρχει σημείο τριβής και είναι εντελώς λεία, είναι προφανώς ψεύτικα, καθώς οι απομιμήσεις έχουν μία λεία επίστρωση και μπορούν να τρίβονται μεταξύ τους χωρίς πρόβλημα.

‘Όμως, προσοχή: Μην τρίψετε τις πέρλες με δύναμη καθώς εάν είναι αληθινές αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει το μάργαρο το οποίο φεύγει με τη μορφή λευκής σκόνης.

Εξετάστε το σημείο της οπής

Τα μαργαριτάρια, υπόκεινται σε τρύπημα προκειμένου βεβαίως για να μετατραπούν σε πολύτιμα κοσμήματα. Καθώς λοιπόν τα μαργαριτάρια όπως ειπώθηκε και παραπάνω έχουν ατέλειες, και στο όπου υπάρχει η επίμαχη οπή, θα προσέξετε ότι το σημείο δεν είναι εντελώς λείο.

Ένα αληθινό μαργαριτάρι έχει συγκεκριμένα μία πολύ συμπαγή επικάλυψη από μάργαρο. Αντίθετα βεβαίως από τα ψεύτικα τα οποία στερούνται αυτής της συμπαγούς επικάλυψης ή έχουν μία πολύ λεπτή επίστρωση. Αυτό σημαίνει ότι στις ψεύτικες πέρλες, λόγω της τεχνητής αυτής επίστρωσης -από βερνίκι συνήθως- γύρω από την οπή, μπορεί κανείς να δει το γυαλί ή το πλαστικό κάτω από την πατίνα.

Προσέξτε τη λάμψη και την απόχρωση

Επίσης μπορείτε να δείτε ότι αυτά τα μαργαριτάρια είναι πολύ λαμπερά, ειδικά όταν αντανακλούν το φως. Αυτή είναι μια ιδιότητα ενός αληθινού μαργαριταριού. Το πραγματικό μαργαριτάρι καλύπτεται εξωτερικά, όπως προαναφέρθηκε, από μάργαρο που παράγεται από μαλάκια, γεγονός που δίνει τη μοναδική του λαμπρότητα και διαύγεια.

Έτσι, μαργαριτάρια πολύ υψηλής ποιότητας θα ανακλούν το είδωλό σας στην κυρτή τους επιφάνεια. Αντίθετα τα χαμηλής ποιότητας και τα ψεύτικα τείνουν να έχουν μια ματ, ομοιόμορφα λευκή επιφάνεια που δεν εκπέμπει λάμψη. Είναι επίσης ευνόητο, ότι όσο λαμπερότερο είναι το μαργαριτάρι και η αντανάκλαση είναι πιο καθαρή, τόσο πιο υψηλή και αξία του.

Επιπλέον, ένα αληθινό μαργαριτάρι μπορεί να έχει διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις ακόμη και από σημείο σε σημείο. Φανταστείτε επομένως, πόσο διαφορετικές αποχρώσεις μπορεί να έχει το ένα μαργαριτάρι από το άλλο ακόμη και στο ίδιο κόσμημα. Εάν είστε κάτοχος μία σειράς από αληθινές πέρλες, ήδη θα έχετε προσέξει πόσο θα διαφέρει χρωματικά το ένα μαργαριτάρι από το διπλανό του.

Όπως είναι αναμενόμενο, οι ψεύτικες πέρλες έχουν απόλυτα ίδιο χρώμα από σημείο σε σημείο, και φυσικά είναι πάντα σε μία σειρά κολιέ, ολόιδιες και χρωματικά.

Μετρήστε τη διάμετρο

Η μέτρηση της διαμέτρου, είναι επίσης ένας τρόπος αναγνώρισης των αληθινών μαργαριταριών. Γενικά, όσο μεγαλύτερο είναι το μαργαριτάρι, τόσο πολυτιμότερο είναι. Ο πυρήνας των φυσικών μαργαριταριών τείνει να έχει διάμετρο 1 χιλιοστού ή και λιγότερο, ενώ των καλλιεργημένων μαργαριταριών μπορεί να φτάσει ως τα 10 χιλιοστά. Είναι πολύ δύσκολο για ένα στρείδι Αkoya να σχηματίσει ένα μεγάλο μαργαριτάρι πάνω από 5 χιλιοστά. Ομοίως ένα όστρακο Pinctada Maxima, που παράγει τα φημισμένα μαργαριτάρια South Seas, δύσκολα θα σχηματίσει ένα μαργαριτάρι πάνω από 12mm. Έτσι, για τα μαργαριτάρια που υπερβαίνουν αυτό το μέγεθος αυξάνεται εκθετικά η αξία τους. Εντούτοις αν κατέχετε ένα μαργαριτάρι με ασυνήθιστη για το είδος του διάμετρο, καλό θα ήταν να εξεταστεί η γνησιότητα από έναν ειδικό.

Η μέθοδος του ζυγίσματος

Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξετε είναι το βάρος. Εάν κρατήσετε στο ένα χέρι ένα αληθινό μαργαριτάρι και στο άλλο ένα ψεύτικο, θα αντιληφθείτε ότι η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη. Οι απομιμήσεις τείνουν να είναι ελαφριές σε βάρος σε σύγκριση με τα αληθινά μαργαριτάρια – ειδικά εάν είναι από πλαστικό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε αληθινό μαργαριτάρι παράχθηκε από ένα διαφορετικό στρείδι με μαργαριτάρι (pinctata maxima), θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες διαφορές στο βάρος ακόμα και αν η διάμετρος τους είναι ίδια.

Η κλασική μέθοδος με τα δόντια

Η αναγνώριση της γνησιότητας των μαργαριταριών με τα δόντια, χρησιμοποιείται ευρέως και αποτελεί μία πολύ γνωστή και παλιά μέθοδο. Εάν λοιπόν κατά το δάγκωμα αισθανθείτε κάποια ανωμαλία ή κάτι κοκκώδες, είναι πιο πιθανόν ότι δαγκώνετε ένα αληθινό μαργαριτάρι. Εάν αντίθετα νιώσετε την πέρλα λεία ανάμεσα στα δόντια, τότε είναι πιο πιθανό ότι αποτελείται από γυαλί ή πλαστικό.

Θυμηθείτε ωστόσο ότι για να δοκιμάσετε αυτή τη μέθοδο, πρέπει τα δόντια σας να είναι καθαρά ώστε να μη λερώσετε τα μαργαριτάρια. Επιπλέον, να χρησιμοποιήσετε τα μπροστινά δόντια, αλλά να μη μασήσετε τις πέρλες ούτε να ασκήσετε υπερβολική πίεση.

Στο Διαδίκτυο θα βρείτε πολλές μεθόδους «κάντο μόνος σου» για να αναγνωρίσετε τα αληθινά μαργαριτάρια. Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι τρόποι ασφαλείς. Πρόκειται, τις περισσότερες φορές για μεθόδους που απαιτούν τεχνικές γνώσεις –τις οποίες δεν κατέχουν ούτε και κάποιοι που ασχολούνται με τον κλάδο. Θέλετε ένα παράδειγμα; Την εξέταση της επιφάνειας του μαργαριταριού με το μικροσκόπιο ή με ακτίνες Χ. Υπάρχουν και χειρότερες… προτάσεις, που μπορεί να αποδειχτούν και επικίνδυνες Έτσι, αν σας προτείνουν να κάψετε το μαργαριτάρι για να δείτε εάν είναι αληθινό… μακριά!

μαργαριταρια

Το σύστημα εκτίμησης και αξιολόγησης από τους ειδικούς

Το σύστημα εκτίμησης και αξιολόγησης των μαργαριταριών είναι αρκετά περίπλοκο. Πράγματι, χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές μέθοδοι: Εκείνη που χρησιμοποιεί τα ΑΑΑ-Α και εκείνο από Α-D (γνωστό και ως σύστημα της Ταϊτής).

Αν και αυτές οι ταξινομήσεις αφορούν τους ειδικούς, αξίζει να μάθετε μερικές πληροφορίες. Σίγουρα οι έμποροι μαργαριταριών που θα προτιμήσετε, όπως το προσωπικό στο PearlsCenter γνωρίζουν άριστα όλες τις μεθόδους αξιολόγησης.

Τι σημαίνουν λοιπόν τα Α στην ταξινόμηση AAA-Α;

AAA: Ανώτατη ποιότητα, χωρίς ψεγάδια. Η επιφάνεια του μαργαριταριού έχει υψηλή στιλπνότητα και τουλάχιστον το 95% της επιφάνειά τους ομοιογενές.
AA+: Υψηλής ποιότητας, λάμψη, σε ποσοστό 85% η επιφάνειά του δεν έχει ελαφρές ανομοιογένειες.
AA: Η επιφάνεια έχει υψηλή λάμψη, σε ποσοστό 75% η επιφάνειά του δεν έχει ελαφρές ανομοιογένειες.
A+:Λιγότερη λάμψη, επιφάνεια με αρκετές ανομοιογένειες, αλλά σε ποσοστό κάτω του 25%.
Α: Λάμψη αρκετά πιο λιγοστή, επιφάνεια χωρίς ανομοιογένειες σε ποσοστό κάτω του 25%.

Ταξινόμηση A-D (ή σύστημα της Ταϊτής)Από το Α (ανώτερη ποιότητα) στο Δ (χαμηλότερη ψήφος) το σύστημα αυτό αξιολόγησης των μαργαριταριών χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη Γαλλική Πολυνησία. Ειδικότερα:
Α: Υψηλή στιλπνότητα και ελάχιστες ατέλειες, σε ποσοστό μόνο 10% της επιφάνειας.
B: Υψηλή ή μεσαία στιλπνότητα, ατέλειες σε ποσοστό όχι πάνω από 30%.
C: Μεσαία στιλπνότητα, με ατέλειες σε ποσοστό μέχρι το πολύ στο 60% της επιφάνειας.
D: Ατέλειες σε ποσοστό από 60% και πάνω της επιφάνειας.

Κοσμήματα με μαργαριτάρια

Είτε θέλετε να δωρίσετε είτε να αποκτήσετε τα δικά σας μαργαριτάρια, οι επιλογές στα κοσμήματα είναι αναρίθμητες.

Ένα όλο και πιο δημοφιλές και κλασικό κόσμημα, είναι φυσικά το μαργαριταρένιο κολιέ, το οποίο μπορεί να έχει μεγάλη ποικιλία από το μέγεθος των μαργαριταριών μέχρι τις σειρές και την αλυσίδα που μπορεί να είναι είτε λευκό η κιτρινο χρυσο. Όπως και να έχει, τα μαργαριταρένια κολιέ αποτελούν ένα αξεσουάρ που ονειρεύεται και αξίζει να έχει κάθε γυναίκα.

Φυσικά, το πρόσωπο και τα κάλλη μιας γυναίκας δεν αναδεικνύονται μόνο με στρώσεις από μαργαριταρένια κολιέ αλλά και από τα πάντα ευφάνταστα σχέδια μαργαριταρένιων σκουλαρικιών. Το απλό μαργαριτάρι τύπου κουμπί είναι βεβαίως κλασικό και πάντα κομψό. Το ίδιο ισχύει και εκείνο που συνοδεύεται από μικρότερες πολύτιμες πέτρες όπως διαμάντια. Μπορείτε επίσης να βρείτε πανέμορφα σκουλαρίκια με τα διάσημα χρωματιστά μαργαριτάρια Akoyaή της Ταϊτής. Είτε σε μονά με κούμπωμα είτε κρεμαστά σε κίτρινο, άσπρο ή ροζ χρυσό, ανάλογα με το γούστο σας.

Η μεγάλη ποικιλία σχημάτων και στιλ βρίσκεται επίσης στα καινοτόμα σχέδια των μαργαριταρένιων δαχτυλιδιών και βραχιολιών. Σκεφτείτε ότι ακόμη και αν προέρχεται από μια αρχαία παράδοση, ένα μαργαριταρένιο δαχτυλίδι είναι πάντοτε ένα ξεχωριστό κόσμημα και ένα απροσδόκητο δώρο, ένα πολύτιμο κόσμημα για τις γυναίκες που θέλουν να ξεχωρίζουν και να δηλώνουν το προσωπικό τους στιλ. Ένα μαργαριταρένιο βραχιόλι, από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι κλασικό και να συνδυάζεται με άλλα κοσμήματα στο χέρι. Αλλά το μαργαριτάρι σε ένα βραχιόλι μπορεί επίσης να ακολουθήσει νέες τάσεις, όπως για παράδειγμα να αποτελεί ένα πολύτιμο charm σε κάποια αλυσίδα με διάφορα ακόμη κρεμαστά.

Από την ανεξάντλητη ποικιλία των κοσμημάτων με μαργαριτάρια δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι εκλεπτυσμένες καρφίτσες, με απίστευτα εμπνευσμένα σχέδια. Τολμήστε να μεταμορφώσετε απλά κομψά φορέματα ή και να αναδείξετε ακόμη και τα πιο λαμπερά σας ρούχα με μία μαργαριταρένια καρφίτσα.

Όσο για τις μαργαριταρένιες τιάρες, αυτό το τόσο εκλεπτυσμένο και αγαπημένο αξεσουάρ που προτιμούν πριγκίπισσες και βασίλισσες, θα μπορούσε να στολίσει και το δικό σας όμορφα χτενισμένο κεφάλι σε ένα πολύ σημαντικό γεγονός, όπως στον γάμο σας.

Πώς να φροντίσετε τα μαργαριταρένια κοσμήματα

Τα καλλιεργημένα μαργαριτάρια δεν είναι εύθραυστα αλλά χρειάζονται κάποια φροντίδα ώστε να διατηρηθεί η ομορφιά και η λάμψη τους στη διάρκεια του χρόνου. Μάλιστα, η μέση διάρκεια ζωής ενός μαργαριταρένιου κολιέ καλής ποιότητας είναι μέχρι και δύο αιώνες.

Προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως λακ μαλλιών, καλλυντικά και αρώματα μπορεί να καταστρέψουν τα μαργαριτάρια σας. Τόσο τα χημικά που περιέχουν αυτά τα προϊόντα όσο και όξινες ουσίες που υπάρχουν επίσης σε εκκρίσεις του δέρματος –π.χ. στον ιδρώτα- δημιουργούν αλλοιώσεις τα μαργαριτάρια καθιστώντας τα κυρίως θαμπά. Είναι επομένως σημαντικό να τα καθαρίζετε έπειτα από κάθε χρήση, με ένα μαλακό υγρό πανί, προτού τα αποθηκεύσετε ενώ φροντίστε να βάζετε κρέμες, λακ και αρώματα πριν φορέσετε τα αγαπημένα σας μαργαριταρένια κολιέ και βραχιόλια.

Εκτός από τη φροντίδα με μαλακό υγρό πανί που αποτελεί μία βασική και πολύ απλή κίνηση για να διατηρήσετε τα μαργαριτάρια σας πάντα ζωντανά και λαμπερά, είναι να τα αποθηκεύετε ξεχωριστά από άλλα αιχμηρά ή σκληρά αντικείμενα που θα μπορούσαν να τα γρατζουνίσουν – όπως οι άκρες καρφιτσών, των δαχτυλιδιών, των διαμαντιών. Επιβάλλεται επομένως μια ξεχωριστή θέση στην κοσμηματοθήκη σας ή μία μαλακή υφασμάτινη θήκη για κάθε μαργαριταρένιο σας κόσμημα.

Μπορείτε επίσης να περιποιηθείτε και να γυαλίσετε τα μαργαριτάρια σας με ένα μαλακό πανί σαμουά και μια σταγόνα ελαιόλαδο το οποίο τα ενυδατώνει και τα κάνει να λάμπουν.

Αφού τα μαργαριτάρια παράγονται από έναν ζωντανό οργανισμό αποτελούνται κυρίως από νερό και πρωτεΐνες. Ως εκ τούτου εάν δεν διατηρηθούν σωστά μπορεί να στεγνώσουν προκαλώντας ρωγμές στο μάργαρο με αποτέλεσμα αληθινή ζημιά στα μαργαριτάρια σας.

Πού και πού, καλό είναι να βυθίζετε τα μαργαριτάρια σας σε ελαφρώς αλατισμένο νερό για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια στεγνώστε τα και καθαρίστε τα απαλά με ελαιόλαδο όπως περιγράψαμε και παραπάνω. Προσοχή: η διαδικασία αυτή ισχύει μόνο για μενταγιόν ή σκουλαρίκια ή τουλάχιστον μεμονωμένα μαργαριτάρια. Μη βυθίζετε τα κολιέ και τα βραχιόλια στο νερό. Ειδικά εάν είναι δεμένα με μεταξωτό νήμα επειδή αυτό μπορεί να καταστραφεί.

Εάν κάποιο μαργαριτάρι λεκιαστεί, αφαιρέστε τον λεκέ χρησιμοποιώντας ένα μαλακό ύφασμα ή ξύστε το απαλά με το νύχι σας.

Μην αποθηκεύετε μαργαριτάρια σε βαμβακερές ή μάλλινες θήκες γιατί αυτό μπορεί να ευνοήσει την αφυδάτωσή τους. Εάν δεν τα φοράτε συχνά, μπορείτε να βάλετε δίπλα τους μια βρεγμένη μπατονέτα. Επιπλέον, μη χρησιμοποιείτε συσκευές καθαρισμού με υπερήχους.

Τέλος, αποφύγετε τον καθαρισμό των μαργαριταριών με οδοντόβουρτσες ή άλλα λειαντικά. Εάν φοράτε συχνά το μαργαριταρένιο σας κολιέ καλό θα ήταν να απευθύνεστε στο PearlsCenter περίπου μία φορά το χρόνο για να το εξετάσουν οι ειδικοί. Έτσι, θα αποφύγετε τυχόν φθορές που μπορεί να αποβούν καταστροφικές για το κολιέ σας.

Μαργαριτάρια

Πού θα βρείτε αληθινά μαργαριτάρια

Αφού γνωρίσατε τον υπέροχο και μαγικό κόσμο των μαργαριταριών, ίσως ήρθε η ώρα να αποκτήστε τα δικά σας πανέμορφα κοσμήματα με μαργαριτάρια. Τώρα άλλωστε ξέρετε πολύ καλά και πώς να ξεχωρίσετε τα αληθινά μαργαριτάρια. Γνωρίζετε επίσης και πώς να τα φροντίζετε για να λάμπουν πάντα πάνω σας. Πάνω από όλα, έπειτα από την ανάγνωση του συγκεκριμένου οδηγού ίσως έχετε ακόμη μεγαλύτερη διάθεση να απευθυνθείτε στους πραγματικά κατάλληλους για να αποκτήσετε τις δικές σας πολύτιμες πέρλες ή να εμπλουτίσετε τη συλλογή σας με περισσότερα πανέμορφα μαργαριταρένια κοσμήματα.

Σε κάθε περίπτωση ο πιο σίγουρος τρόπος για να είστε σίγουροι για την ποιότητα των μαργαριταριών είναι να απευθυνθείτε στον οίκο PearlsCenter. Εμείς όχι μόνο θα σας συμβουλέψουμε τι να προτιμήσετε αλλά θα αποκτήσετε τα μαργαριτάρια σας με όλα τα πιστοποιητικά γνησιότητας που επίσης θα αναφέρουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Θέλετε μήπως να εξετάσετε τη γνησιότητα ή και την ποιότητα των μαργαριταριών που ήδη διαθέτετε; Στο Pearls Center θα βρείτε επίσης τους πλέον άρτια καταρτισμένους ειδικούς που θα σας ενημερώσουν έγκυρα και πάντα με τις καλύτερες διαθέσεις.

Share: