Διάσημα Μαργαριτάρια και που βρίσκονται σήμερα !

Διάσημα κοσμήματα όλοι λίγο πολύ ξέρουμε κάποια. Διάσημα Μαργαριτάρια που κοσμούν πανάκριβα κοσμήματα δεν ξέρουμε τόσα, και επειδή είχαμε την ανάγκη μιας απαραίτητης ένεσης πολυτέλειας, σήμερα θα ασχοληθούμε με ορισμένα ξακουστά κοσμήματα που είναι μερικώς ή εξολοκλήρου με Μαργαριτάρια και ανήκουν σε ιδιωτικές πανάκριβες συλλογές ή σε μουσεία και βρίσκονται σε προθήκες καλά φυλασσόμενες.

Μαργαριτάρι Peregrina :
Θα ξεκινήσουμε ανάποδα με αυτό το Μαργαριτάρι. Το συγκεκριμένο πολύτιμο Μαργαριτάρι ανήκε στην Elizabeth Taylor – όλως περιέργως – γνωστή για τα διάσημα και πανάκριβα κοσμήματα της. Το Μαργαριτάρι αυτό είναι το μεγαλύτερο φυσικο Μαργαριτάρι αυτου το σχήματος. Κατ’εντολή της ηθοποιού, το μαργαριτάρι Peregrina δέθηκε σε ένα περιδέραιο μαζί με άλλα Μαργαριτάρια, διαμάντια και ρουμπίνια από τον οίκο Cartier. Το περιδέραιο της Ελίζαμπεθ Τέηλορ πωλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 σε πλειστηριασμό από τον οίκο Christie’s στην τιμή ρεκόρ των 11 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο το Μαργαριτάρι δεν είναι κάποια αγορά ή ανακάλυψη της ηθοποιού και σίγουρα δεν είναι πρόσφατο. Η πρώτη αναφορά σε αυτό το μαργαριτάρι βρίσκεται στο «Commentarios Reales de Los Incas» του ιστορικού Garcilaso de la Vega (1539-1616). Μιλάει για ένα εξαιρετικό μαργαριτάρι σε σχήμα αχλαδιού, το οποίο μεταφέρθηκε στην Ισπανία από τον Παναμά, όπου βρέθηκε από έναν αφρικανό σκλάβο στα νησιά Περλ το 1579, όπου πωλήθηκε στον Βασιλιά Φίλιππο της Ισπανίας (1527-1598). Ήταν ως δώρο για την κόρη του με την ευκαιρία του γάμου της, αλλά ο Βασιλιάς το βρήκε τόσο όμορφο που το κράτησε για τον εαυτό του. Έγινε ένα από τα αγαπημένα στολίδια για τις βασίλισσες εκείνης της εποχής. Η Μαργαρίτα της Αυστρίας, σύζυγος του Φίλιππου Γ ‘, φορούσε το μαργαριτάρι για τον εορτασμό της ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ Ισπανίας και Αγγλίας το 1605. Πορτρέτα που έκανε ο Ντιέγκο Βελάσκεζ είναι απόδειξη ότι το μαργαριτάρι τιμήθηκε τόσο από την Ελισάβετ της Γαλλίας όσο και από τη Μαριάννα της Αυστρίας. Το πορτρέτο της Ελισάβετ, της πρώτης συζύγου του Φίλιππου IV, την δείχνει να φοράει το μαργαριτάρι. Η Μαριάννα, η διάδοχός της, ζωγραφίστηκε επίσης με το μαργαριτάρι. Το 1808 ο μεγαλύτερος αδελφός του Ναπολέοντα, Τζοζεφ, ανακηρύχθηκε βασιλιάς της Ισπανίας. Η κυριαρχία του συνεχίστηκε για πέντε χρόνια, και όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το βασίλειο, μετά την ήττα των γαλλικών δυνάμεων στη μάχη της Βιτόρια, πήρε μαζί του μερικά από τα κοσμήματα της κορώνας, συμπεριλαμβανομένου και του Μαργαριταριού Peregrina. Στη διαθήκη του άφησε το μαργαριτάρι στον ανιψιό του, τον μελλοντικό Ναπολέοντα Γ ‘ της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια της εξορίας του στην Αγγλία, ο αυτοκράτορας το πούλησε στους Χάμιλτον. Ο Άμπερκορν αγόρασε το μαργαριτάρι για τη σύζυγό του, Λουίζα. Το μαργαριτάρι ήταν πολύ βαρύ και έπεσε από το κολιέ τουλάχιστον δύο φορές. Την πρώτη φορά, το μαργαριτάρι χάθηκε σε έναν καναπέ στο Κάστρο του Windsor. Τη δεύτερη φορά, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα στο Μπάκινχαμ. Και στις δύο περιπτώσεις, το μαργαριτάρι ανακτήθηκε. Η οικογένεια του Χάμιλτον κατείχε το μαργαριτάρι μέχρι το 1969, όταν το πούλησαν σε δημοπρασία στο Sotheby’s του Λονδίνου. Ο Μπάρτον αγόρασε το μαργαριτάρι στη δημοπρασία του Σοθμπις για 37.000 $. Το έδωσε στη σύζυγό του, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ως δώρο για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου κατά τον πρώτο τους γάμο.

 

Tιάρα ”Cambridge Lover’s Knot” :
Πρόκειται για μια τιάρα με μαργαριτάρια που ανήκε στην γιαγιά της Ελισάβετ, βασίλισσα Μαίρη. Την τιάρα είχε φτιάξει το βασιλικό κοσμηματοπωλείο Garrard σε σχέδιο της ίδιας της βασίλισσας Μαίρης. Η βασίλισσα Μαίρη για το σχέδιο της τιάρας βασίστηκε σε ένα στέμμα που είχε η γιαγιά της, πριγκίπισσα Αουγκούστα, σύζυγος του πρώτου δούκα του Κέιμπριτζ, έβδομου γιο του Βασιλιά Γεωργίου III. Ο γάμος τους είχε γίνει το 1818. Η τιάρα είναι γαλλικού στιλ, σε νεοκλασικό σχέδιο, με 19 διαμαντένιες καμάρες. Στην κεντρική καμάρα υπάρχει ένα μαργαριτάρι -δάκρυ, ενώ στις υπόλοιπες καμάρες έχουν τοποθετηθεί  οβάλ μαργαριτάρια.  Για την κατασκευή της χρησιμοποιήθηκαν πέτρες και διαμάντια από άλλα βασιλικά κοσμήματα τα οποία αποσυναρμολογήθηκαν ακριβώς για να φτιαχτεί η εν λόγω η τιάρα. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν διαμάντια από την τιάρα Some Ladies of England και πέρλες από καρφίτσες που ανήκαν στη βασίλισσα Μαίρη. To όνομα της είναι ίδιο με εκείνο του αρχικού στέμματος της πριγκίπισσας Αουγκούστα Lovers Knot με την προσθήκη του Cambridge για να προσδιορίζει τη νεότερη έκδοση του στέμματος από την πρώτη δούκισσα του Κέιμπριτζ (την Αουγκούστα). Το Lovers Knot προέρχεται από το επαναλαμβανόμενο μοτίβο της αρχικής τιάρας: 19 καμάρες, σε κάθε μια εκ των οποίων υπήρχε ένα κρεμασμένο μαργαριτάρι και από πάνω ένα ακόμη, τοποθετημένο έτσι ώστε να μοιάζει με δόρυ. Αυτές οι πέρλες θεωρούνταν ότι συμβόλιζαν τα «Τόξα των εραστών». To εν λόγω στέμμα η Αουγκούστα το είχε λάβει ως δώρο γάμου από την οικογένειά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω τιάρα είναι ιδιαίτερα βαριά. Λέγεται, μάλιστα, ότι η Νταϊάνα υπέφερε από τρομακτικούς πονοκεφάλους όταν τη φορούσε. Στη διαθήκη της η βασίλισσα Μαίρη άφησε την τιάρα στην Ελισάβετ, η οποία και την φορούσε ιδιαίτερα συχνά. Το 1981 δώρισε το εν λόγω στέμμα στην Νταϊάνα, ως δώρο αρραβώνα. Η Lady D την πρωτοφόρεσε στο άνοιγμα της βουλής το Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Στέμμα Αυτοκράτειρας Ιράν  :
Η Φαράχ Παχλαβί ήταν η μοναδική βασίλισσα στα 2.500 χρόνια περσικής μοναρχίας που στέφθηκε επισήμως Αυτοκράτειρα (Σαχμπανού). Η απόφαση λήφθηκε στα πλαίσια εκσυγχρονισμού της ιρανικής κοινωνίας και προώθησης της ισότητας των δύο φύλων. Επομένως, η βασίλισσα διέθετε το δικαίωμα στη στέψη όπως ο βασιλιάς.  Η Αυτοκράτειρα αποκτούσε  εξουσίες που την καθιστούσαν ως το δεύτερο κατά σειρά ισχυρότερο πρόσωπο στη χώρα. Σε περίπτωση παραίτησης ή θανάτου του βασιλιά και εφόσον ο διάδοχος ήταν ακόμα ανήλικος, αναλάμβανε τα ηνία της χώρας. Στέμμα, ενδυμασία και πρωτόκολλο δημιουργήθηκαν εξ’ αρχής. Το επιτελείο του οίκου Βαν Κλιφ ταξίδεψε μέχρι την Τεχεράνη για να κατασκευάσει το στέμμα της Αυτοκράτειρας, εφόσον απαγορευόταν η έξοδος των πολύτιμων λίθων του κρατικού θησαυροφυλακίου από το Ιράν. Το στέμμα επενδύθηκε με πράσινο βελούδινο ύφασμα και λευκόχρυσο. Φέρει 38 σμαράγδια, 105 μαργαριτάρια, 34 ρουμπίνια και 1.469 διαμάντια. Το μεγαλύτερο σμαράγδι είναι 91,32 καρατίων και το μεγαλύτερο μαργαριτάρι έχει ύψος 22 χιλιοστόμετρων. Μετά την ιρανική επανάσταση το στέμμα παρέμεινε στην ιδιοκτησία του ιρανικού κράτους και μέχρι σήμερα εκτίθεται στην Τεχεράνη στην Κεντρική Τράπεζα του Ιράν.

Στέμμα της Ευγενίας της Γαλλίας :
Το στέμμα της αυτοκράτειρας Ευγενίας της Γαλλίας, αποτελείται από 212 πέρλες σε σχήμα δάκρυ ή σφαιρικό σχήμα και 1998 διαμάντια. Κατασκευάστηκε το 1853 μετά από παραγγελία του αυτοκράτορα Ναπολέοντα Γ’ για τη σύζυγο του Ευγενία. Μετά την εξορία του αυτοκρατορικού ζεύγους, το διάδημα παρέμεινε στην κυριότητα του γαλλικού κράτους έως το 1890, όταν το αγόρασε σε δημοπρασία γερμανός πρίγκιπας. Παρέμεινε στην κυριότητα της οικογένειας του για περίπου 100 χρόνια, μέχρι το 1992, όταν αγοράστηκε από τον Σύλλογο Φίλων του Λούβρου για 935.000 γερμανικά μάρκα και παραδόθηκε στο μουσείο του Λούβρου, όπου εκτίθεται μέχρι σήμερα.

 

Στο Pearls Center Θα βρείτε μια τεράστια συλλογή από αντίστοιχα πολύτιμα Μαργαριτάρια για να δημιουργήσετε το δικό σας ονειρεμένο κόσμημα.

Share: